top of page

Hogyan védekezzünk a nagy kánikula ellen a kínai orvoslás "gyógyító ételeivel"?

Kánikulában legkézenfekvőbb a várost elhagyni és vízpartra vagy hűs hegyi erdőbe menni, de ha ezt nem tehetjük meg, bizonyos ételek és italok fogyasztásával megkönnyíthetőek a nagyon forró napok.


Íme néhány otthoni módszer a kínai orvoslás eszköztárából:


GÖRÖGDINNYE:


A kínai orvoslás szerint képes enyhíteni a nyári kánikula okozta terhelést és serkenteni a testnedvek képződését. Magas folyadéktartalma, változatos tápanyagai miatt ideális a nagy verejtékezés ellensúlyozására.

Fogyasztható a bele, levet is lehet préselni belőle és a héjának különféle részeiből főzetet csinálnak Kínában.

Arra feltétlenül figyeljünk oda dinnyeevéskor, hogy könnyen romlik a nagy hőségben. Ha a bontott dinnye már furcsa, savanykás szagú akkor inkább ne együnk belőle. Ha hűtőben hűtjük be, vigyázzunk, hogy ne együk nagyon hidegen: inkább hagyjuk a fogyasztandó szeleteket evés előtt kellemesen hűvös hőmérsékletre melegedni. Túl sok dinnye evése hasi puffadást okozhat, úgyhogy mint mindenben, ebben is tartsunk mértéket!


MUNGÓBAB



Ezt az élénkzöld színű, lencseméretű, de veseformájú babot különösen sokféleképpen alkalmazza a kínai orvoslás, még bizonyos mérgezések kezelésében is!

Nyáron népszerű hűsítő ital készül belőle: a mungóbab-főzet.

Viszonylag sok vízzel kell föltenni főni, puhára főzni, majd langyosan, szobahőmérsékleten vagy kissé hűvösen fogyasztani. Kevés barna cukorral ízesíthető. Van, aki kulacsban hordozza magával.


JAPÁN LONC VIRÁGA

Sokfelé látható nálunk is e különös, sárga és fehér virágocskákat egyaránt hozó örökzöld levelű kúszónövény.

A virágait épp nyílás előtt vagy közvetlenül nyílás után kell leszedni és forrázatot készíteni belőle. Sokféle gyulladásban alkalmazza a kínai orvoslás, és kánikula ellen is használható.




bottom of page