Egy száz éves kínai orvos tanácsai a hosszú élethez (IV. rész)

18/07/2018

A négy alapelv: legyünk olyanok, mint a gyermek, a hangya, a teknős és a majom!

 


Mit jelent ez?
1, Gyermeki szívvel kell élni

2, Úgy kell enni, mint egy hangya
3, Olyan legyen a temperamentumunk, mint egy teknősnek
4, Annyit és úgy mozogjunk, mint egy majom

 

 

Bővebben:

 

IV. A MAJOM MOZGÉKONYSÁGA
Egyszerű szabály: sokat kell mozogni!

 

A majom állandóan mozog, játszik, ugrik, mászik, szökdel és kúszik. Mivel sokat mozog, ezért kezei és lábai erősek: bírják a sok mozgást. És mitől lettek erősek? A sok mozgástól.

 

Ha megfigyelünk egy élemedett idős embert, az egyik legfeltűnőbb, hogy lábai nehezen viszik előre és karjai nem tartják már meg úgy, mint egykor. Ez a jelenség egy életen át tartó rendszeres mozgással megelőzhető, enyhíthető, késleltethető.

 

Valamennyi állat közül a majom hasonlít legjobban az emberhez. Nem véletlen, hogy sokat tanulhatunk tőle. Már Hua Tuo a híres késő ókori orvos is kitüntetett szerephez jutatta, amikor az „Öt állat játéka” nevű egészségmegőrző torna egyik gyakorlatát a majomról mintázta.

 

 

Hua Tuo a mozgás fontosságáról így vélekedett: „az emberi testnek kell a mozgás, de nem helyes azt a végletekig vinni; a mozgás és ringás elősegíti a gabona emésztését, serkenti a vérerekben az áramlást és így nem alakul ki betegség”.

 

A sok mozgáson túl eltanulhatjuk még a majomtól azt az élénk és virgonc lelkiállapotot is, ami a sok mozgás mögött van!

 

A mozgást élvezni kell. Ezért annak, aki nem szokott mozogni, de be szeretné iktatni a rendszeres testmozgást az életébe, nagyon fontos, hogy rátaláljon arra a mozgásformára, amit szeret, ami hiányozni fog neki, ha nem csinálhatja.

A mindennapos testmozgásban nagy éltető erő van, erre utal ez a régi kínai mondás is: „a folyó víz nem poshad meg, mert állandóan mozgásban van”.

 

 

 

Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

 

 

(Forrás: Baisui mingyi Gan Zuwang erbihouke linzheng jingcui, People's Medical Publishiing House, Beijing 2014. Fordította, kivonatolta és kibővítette: Oravecz Márk)

 

Please reload

Legújabb blogbejegyzések
Please reload