top of page

Egy száz éves kínai orvos tanácsai a hosszú élethez (II. rész)

A négy alapelv: legyünk olyanok, mint a gyermek, a hangya, a teknős és a majom!

Mit jelent ez?

1, Gyermeki szívvel kell élni

2, Úgy kell enni, mint egy hangya

3, Olyan legyen a temperamentumunk, mint egy teknősnek

4, Annyit és úgy mozogjunk, mint egy majom

Bővebben:


II. ÚGY ENNI MINT A HANGYA

Hogyan eszik a hangya? Két dologban is tanulhatunk tőle. Egyrészt nagyon keveset eszik. Másrészt nagyon sokfélét, szinte mindent elfogyaszt.


A tanulság: ne együnk túl sokat és ne táplálkozzunk egyoldalúan!


Az étkezés megfelelő ütemezése, az ételek megfelelő összetétele nagyban meghatározza az emésztésünk és az anyagcserénk működését és így az egész szervezetre döntő hatással van.


Egy régi kínai mondás szerint „evésben nem jó a sok és a szép étkek között ne a kifinomultat keressük”. Magyarán mértéket kell tartani és nem állandóan csak finomított fogyasztási cikkeket enni.


A kínai orvoslás legalapvetőbb klasszikusa, a Sárga Császár Könyve is figyelmeztet minket: „amennyiben az ital és az étel megkétszereződik, a gyomor és a belek sérülnek”. Fontos tartózkodni a hirtelen nagymértékben megnövekedett ételbeviteltől.


A 6.-7. századi Szun Szömiao (Sun Simiao) szerint „észben kell tartani az egész nap legfőbb tilalmát, este nem szabad teleenni magunkat”. A kínai orvoslás szerint sokféle anyagcserezavart okoz magának az, aki este nagy vacsorát eszik és utána még rögtön le is fekszik aludni.


Az étkezések helyes ütemezése a kínai orvoslás szerint: reggelire jót (azaz minőségi, tápláló ételt), ebédre sokat, vacsorára keveset kell enni. Ez pont egybevág a magyar mondással is, miszerint reggel császár, délben polgár, este pedig koldus módjára kell étkezni.


Az evés megfelelő mennyiségéhez és ütemezéséhez hasonlóan fontos a változatosság és a sokféleség.

Újfent a Sárga Császár Könyvét idézve: „az ötféle gabona táplál, az ötféle hús erősít, az ötféle zöldség kitölt, az ötféle gyümölcs segít”.

Ebben a klasszikus szövegben az „ötféle” annyit tesz: „a mindenféle”, „az összes”. Az idézet lényege, hogy a legjobb egy olyan gabonaalapú étrend, amelyben valamennyi ételtípusból lehetőleg minél több fajta szerepel.

Ne legyünk válogatósak: ne mindig ugyanazt a kenyeret, húst vagy tésztát együk! Együnk sokféle gabonát sokféle formában. Ne ragadjuk le mindig (például jellemzően) csak a csirkemellnél. Mindenféle zöldséget és gyümölcsöt együnk, főképp azt, amelyiknek épp szezonja van.

Kérjük, osszák meg, hogy minél több emberhez eljusson!

(Forrás: Baisui mingyi Gan Zuwang erbihouke linzheng jingcui, People's Medical Publishiing House, Beijing 2014. Fordította, kivonatolta és kibővítette: Oravecz Márk)

bottom of page