top of page

Tavaszi egészségmegőrzés


A kínai holdnaptár szerint most a „tavaszi kiegyenlítettség” (chun fen) időszaka van. Az éjszakák és a nappalok hasonló hosszúságúak, a hideg és meleg időjárás kiegyenlítődik. Ilyenkor a szervezet yin és yang jellegei is kiegyenlítődnek. Hogyan tudunk ehhez a legjobban alkalmazkodni a jó egészség megőrzése végett?

Korán feküdni és korán kelni

Reggel keljünk korán és felkelés után sétáljuk egy kicsit a szabadban, élvezzük a madarak énekét és a növényzet illatát!

Több testmozgás

Növeljük a testmozgás mennyiségét, legyünk sokat a szabad levegőn! Legyünk a természethez hasonlóan aktívabbak. A séta, a kocogás, a kirándulás, a taj csi mind jó választás.

Legyünk sokat a természetben

Nagy élmény megtapasztalni, ahogy minden zöldül, kinyílik ilyenkor. Kiválóan javítja a kedélyállapotot a rendszeres természetjárás. Akár kertben, parkban, akár erdőben, legyünk minél többet a tavaszi természetben! (Közben ne feledkezzünk meg arról, hogy reggel és este még télies lehet az idő, úgyhogy ennek megfelelően készüljük extra ruházattal.)

Szellőztetés, napoztatás

Szellőztessük gyakran a lakást. A ruhákat, ha lehet, a napon szárítsuk és a takarókat, ágyneműket is napoztassuk. A tavaszi nagytakarítás során távolítsuk el a félreeső sarkokban megbúvó port.

Óvakodjuk a nagy széltől

A kínai orvoslás szerint a tavaszi erős szélfúvás bizonyos esetekben állapotromlást okozhat. Annak, aki gyakran megfázik, vagy annak, aki hajlamos a hasmenésre különösen védekeznie kell a nagy szél ellen megfelelő öltözet (sál, sapka, kapucni stb.) hordásával. Ilyen esetekben érdemes a szervezetet szabad levegőn folytatott testmozgással erősíteni, akkor, amikor nincs nagy szél és inkább otthon maradni akkor, amikor erős szél fúj. Annak, aki ilyenkor erősödő hasmenéssel küszködik, érdemes több szárított gyömbérrel készített ételt ennie.

Ne szítsuk a „tüzet”

Tavasszal a szervezet yang jellegei fokozódnak. Ezért a csípős, erősen fűszeres ételekből ilyenkor jobb kevesebbet enni és inkább a semleges ízű, az enyhén édes vagy az enyhén savanykás ételeket részesítsük előnyben. Hasonlóan kerülendő a sok erős szeszes ital. Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, főleg azokat, amelyeknek itt az idénye!

Mit jó enni tavasszal?

Egyfelől olyan ételeket, amelyek harmónikusan elősegítik a yang jellegeket: medvehagymát, snidlinget, újhagymát, salátaféléket, csírákat (szójababcsíra, mungóbabcsíra stb.), másfelől olyan ételeket, amelyek táplálják a yin jellegeket: epret, szamócát, cseresznyét és valamennyi késő tavaszi gyümölcsöt.

bottom of page