top of page

Téli öltözködés a kínai orvoslás szerint



Kezdődik a tél. A téli egészségmegőrzés egyik fontos módszere a megfelelő öltözködés.


A kínai orvoslás szerint a hideg elleni védekezés fontos a szervezet téli nyugalmának biztosítása, erejének megőrzése érdekében. E tekintetben egy jellemző hiba az alsó végtag, a lábak nem kellően melegen tartása, (pl. vékony nadrágok, szoknyához vékony harisnyák stb).


A hidegebb idő beköszöntével harisnyát, jégeralsót kell venni a nadrág alá, majd télen a nagy zimankóban vastagabbat, szükség szerint akár többet is. Hasonlóan vastagabb zoknit kell ilyenkor hordani, a nyári titokzoknikat el kell tenni jövőre. Vastag talpú cipőket kell felvenni, nem könnyű vászoncipőket vagy balett-topánkákat.


Este lefekvés előtt érdemes forró lábfürdőt venni, kellemesen meleg vízzel kezdve és apránként adagolt forró vízzel felmelegíteni. (A lábfürdőbe tetszés szerint gyógynövényfőzet is tehető.) A lábfürdő után nyomkodjuk végig talpunkat erős nyomással. Ez felpezsdíti a vérkeringést és kellemesen ellazít a könnyedebb elalvás érdekében.


Azzal, hogy így védekezünk a hideg ellen, erőnket jobban megőrizzük, és jobban alkalmazkodunk szervezetünk téli nyugalmi szükségleteihez.


A kínai orvoslás szerint így nem csak ritkábban betegszünk meg télen és tavasszal, de a hideghez köthető ízületi fájdalmak, derékfájás és keringési problémák kialakulását is megelőzhetjük.


Éppen erről szól a Sárga Császár könyvében a „legjobb gyógyítás a ki nem alakult betegség kezelése” (上工治未病 shàng gōng zhì wèi bìng) kezdetű passzus.

bottom of page