top of page

Az influenza megelőzése

Alig kezdődött el az új év és máris itt az influenzajárvány. A kínai orvoslás több ezer évre visszatekintő hagyományai között sok olyan módszer van, melyeket járványok megelőzésére használtak. Ebből bemutatunk kettőt.


1. A „zu san li” (ejtsd: dzú szán lí) akupont moxapálcával történő hevítése. A moxibuszció a kínai akupunktúra egyik eljárása, melynek a moxapálcás változata otthon könnyen alkalmazható.

A moxapálca az Argy-üröm nevű növény szárított vagy elszenesített leveleiből készül. (Interneten könnyen beszerezhető.) A szóban forgó akupont a lábszáron van a sípcsonttól egy ujjnyira kifelé, a térdkalácstól négy ujjnyira lefelé (ld. a képen jobbra, melyen egy bal láb látható).

Naponta kétszer hevítsük ezt a pontot 5-10 percen keresztül, az égő moxapálcát a bőr fölött tartva másfél-két centiméterre, míg kellemesen erőteljes hőségérzetet nem érzünk és bőrpír nem alakul ki.


2. Festő csülleng gyökeréből készült tea: a festő csülleng (isatis tincoria vagy másik nevén isatis indigotica) szárított gyökeréből készült szeletekből 15-20 perc főzéssel teát kell készíteni. Egy átlagos felnőttnek kb. 10 g a napi adag.

Mindezek mellett alapvető fontosságú a jó immunműködés fenntartásához az elégséges pihenés és a változatos étrend!

Januárban pihenjünk sokat, aludjuk többet, hogy feltöltődve és energikusan vághassunk neki a tavasznak!

bottom of page