top of page

A „szellem gyökere” nevű akupont nyomkodása a jó agyi működésért

- az Alzheimer-kór világnapja alkalmából -

Szeptember 21-e az Alzheimer-kór Világnapja. Ehhez kapcsolódóan megosztunk egy egyszerű akupresszúrás módszert, melyet a Guangzhoui Hagyományos Kínai Orvostudományi Egyetem I. Kórházának rehabilitációs szakértői ajánlanak időskori elbutulás megelőzésére, mérséklésére.


A módszer könnyen elsajátítható: pusztán egy akupontot kell saját magunkon nyomkodással, dörzsöléssel stimulálni (tulajdonképpen kettőt, fejünk bal és jobb oldalán egyaránt).


Ez az akupont a „szellem gyökere” névre hallgat. A hagyományos kínai akupunktúra időskori szellemi zavarok, pszichiátriai kórképek kezelésében gyakran használja – ezért is ajánlható az agyi működés serkentésére otthoni ön-akupresszúrával.


A „szellem gyökere” akupont a homlok fölött található, a hajas fejbőrön, közvetlenül a hajhatár fölött. A hajhatártól egy fél ujjbegynyi távolságra húzunk egy képzeletbeli vízszintes vonalat a fej középvonala és a hajszeglet között, majd három egyenlő részre osztjuk: a külső egy harmad és a belső két harmad találkozásánál van a keresett pont. (ld. a képen)

Milyen ön-akupresszúrás módszerrel stimuláljuk ?


Először „nyomó-dagasztó” módszert alkalmazunk behajlított hüvelykujjunk csontos bütykével. Nyomjuk a pontot és közben körkörösen mozgatjuk, dagasztjuk a fejbőrt csúszkálás, dörzsölés nélkül. A nyomást néhány másodpercig tartjuk fenn, majd felengedjük. Pár másodpercnyi szünet után megismételjük.


Néhány ismétlés után a tenyér élével dörzsöljük a pontot, elölről hátra és hátulról előre, oda-vissza, míg a kezelt pontnál enyhe melegséget nem érzünk.


Ezután visszatérünk a nyomáshoz és dagasztáshoz. Így folytatjuk, mindkét oldalon nagyjából ugyanannyi ideig legalább 10 percen keresztül.


Naponta legalább egy vagy két alkalommal végezzük ezt az akupresszúrás eljárást.


Az ilyen egyszerű és enyhe hatású eljárásoknál fontos, hogy hosszú ideig, kitartóan kell végezni. Mi számít itt hosszú időnek? Hónapokban vagy akár években gondolkozzunk!


Noha egyértelműnek gondoljuk, de meg kell jegyezni, hogy ez egy megelőző, egészségmegőrző módszer, amely kezdődő betegségben, enyhe esetekben jó kiegészítője lehet a megfelelő kezeléseknek, de semmiképpen sem helyettesítheti a szakszerű orvosi terápiát.


(Az eredeti cikk itt tekinthető meg kínaiul: http://www.ycwb.com/ePaper/ycwb/html/2015-04/07/content_679959.htm?div=-1)

bottom of page