top of page

Az MRI igazolja, hogy az akupunktúra csökkenti a migrénes tüneteket


Egy új vizsgálat szerint akupunktúrával megelőzhetőek, illetve enyhíthetőek a migrénes rohamok. A funkcionális MRI (fMRI) nevű eljárással készült felvételek azt mutatják, hogy az akupunktúra megnöveli az agyi frontális és temporális lebenyek funkcionális kapcsolatát, feltehetően ezáltal csökkentve a migrénes rohamok gyakoriságát. A kutatók szerint ezek „az MRI eredmények segíthetnek megfejteni, milyen neurológiai folyamatok által van jó hatással a migrénre az akupunktúra”.


A vizsgálat során tizenkét migrénes beteget kezeltek akupunktúrával heti öt alkalommal négy héten keresztül. Az akupunktúrás kezeléssorozatot követően a kontroll csoporthoz képest „jelentősen növekedett a funkcionális kapcsolat a migrénes betegekben az akupunktúrás kezelés előtti állapothoz képest” az agy több területén. Továbbá a kutatók megállapították, hogy a migrénes rohamok gyakorisága és időtartama lecsökkent a négy hetes akupunktúrás terápia alkalmazása után.

A kutatók megjegyzik, hogy nagy mennyiségű klinikai kutatás mutat arra, hogy "az akupunktúra képes enyhíteni a fejfájás erősségét és / vagy javítani az életminőséget. Mindemellett biztonságos és legalább olyan hatékony, ha nem hatékonyabb, mint a megelőző gyógyszeres kezelés." A vizsgálat célja az volt, hogy kiderítsék, hogyan működik az akupunktúra fájdalomcsillapító hatása. Az eredmények azt mutatják, hogy az akupunktúra azáltal enyhíti a fájdalmat, hogy fokozza a" funkcionális kapcsolatokat különböző agyi területek hálózataiban. "


Hivatkozások:

Zhang, Yong, Kuang-shi Li, Hong-wei Liu, Cai-hong Fu, Sheng Chen, Zhong-jian Tan, and Yi Ren. "Acupuncture treatment modulates the resting-state functional connectivity of brain regions in migraine patients without aura." Chinese Journal of Integrative Medicine (2015): 1-9.


Lo MY, Lin JG, Wei OM, Sun WZ. Cerebral hemodynamic responses to acupuncture in migraine patients: a systematic review. J Tradit Complement Med 2013;3:213-220.


Zhao L, Qin W, Liu JX, Fang L, Dong MH, Zhang FW, et al. Two sets of acupoint combination of similar functions engage shared neural representation: a functional magnetic resonance imaging study. Chin J Integr Med 2014;20:184-193.


bottom of page