top of page

A téli napforduló és a yin-yang elmélet

A téli napforduló jeles fordulópontja a természet éves ciklusának a yin-yang elmélet szerint.

Kínai neve „dong zhi” (ejtsd: dong dzsö), ami annyit tesz: „a tél véglete”.

A hagyományos kínai orvoslás és a kínai kultúra egyik legfontosabb alapvetésének tekinthető yin-yang elmélet a természet évenkénti ciklikus változásait yin és yang ellentétpárjaival írja le.

A téli napfordulókor a legrövidebb a nappal és a leghosszabb az éjszaka. Ez a „yin”, a sötét, a hideg, a passzív jelleg végletének tekinthető.

Innen a nappalok növekvésével folyamatosan fokozódik a yang jelleg és csökken a yin jelleg. Ezt a nappalok hosszának növekedése és a néhány hónap múlva tavasszal meginduló növekvés és felmelegedés jelzi.

Most azonban az év leginkább yin jellegűnek tartott részében járunk.

Az egészség ápolásával foglalkozó történelmi orvosok közül sokat azt tartották az emberi szervezet számára legjobbnak, ha az ember ilyenkor a természethez hasonlóan passzívabb és többet pihen.

Nagyon fontosnak tartották a megfelelően csökkentett aktivitást, a nyugalmat, nemigen vágtak új dolgokba, melegen öltöztek, melegen tartották otthonukat és tápláló, erősítő ételeket ettek.

Mindez persze nem jelentheti a teljes mozgásnélküliséget, hiszen az ember mégsem alszik téli álmot. A yin-yang elmélet szerint a yinben mindig van egy kis yang és fordítva. Ezért a megfelelően ütemezett, ésszerű testmozgás ilyenkor is kulcsfontosságú, hogy ellensúlyozzuk a télen domináns yin jelleget.

Az orvosi klasszikusok azt javasolják, hogy télen lehetőleg nappal mozogjunk, és ne vigyük túlzásba a rendkívül megerőltető mozgásfajtákat. Ebben az évszakban inkább a könnyebb tornagyakorlatokon legyen a hangsúly. Teljesítményünk határainak feszegetését pedig hagyjuk inkább tavaszra.

A többrétegű, meleg ruha télen elengedhetetlen. A rövid szoknyákat és vékony nadrágokat tegyük el melegebb napokra és hordjunk vastag harisnyát, hosszú alsót vastag nadrágok alatt. Az ízületeink meg fogják hálálni.

Amikor csak lehet együnk forró ételeket, igyunk forró italokat. Különösen alkalmas ez az évszak a jó hosszan főtt hús- és csontlevesek fogyasztására.

Ahogy a Sárga Császár könyvében is meg van írva: ahogy a természet is elbújik télen, mi is forduljunk befelé, örüljünk mindannak, amit az elmúlt évben megvalósítottunk, és ha tehetjük, hagyjuk a jövő terveit jövőre.

A téli természetnek az ősi keleti bölcsességen alapuló követése pont jól illik az adventi, karácsonyi készülődéshez!

bottom of page