top of page

Tuina, avagy kínai manuálterápia

A kínai „tui-na” kifejezés szó szerint annyit tesz: tolás és megragadás. Így nevezik Kínában azt a fajta hagyományos orvosi kezelést, ami elsősorban a kezet használja különféle panaszok enyhítésére. Ezért is nevezzük „manuálterápiának”, ami kézzel végzett kezelést jelent. Kínában a tuina egy nagyon magas fokú orvosi diszciplína, külön kórházi osztályokkal, kutatócsoportokkal – még PhD-zni is lehet belőle!


A kínai manuálterápia nagy vonalakban három fajta eljárásból áll: akupresszúrából, lágyszöveti manipulációkból és mozgató műfogásokból. Az akupresszúra az akupunktúrában is használt ingerpontok kézi stimulálása. A lágyszöveti manipulációk izomcsoportok, ízület-környéki lágyszövetek lazítására, serkentésére szolgálnak. A mozgató műfogások javítják az egyes ízületek mozgástartományát és kiigazítják a helytelen tartást.


A fentiekből talán már ki lehetett találni, hogy a kínai manuálterápia elsősorban mozgásszervi panaszok enyhítésére használatos: a nyak-, a derék- és a váll fájdalmai a leggyakoribb javallatok. Több tanulmány is rámutatott már például, hogy a tuina hatékonyan enyhíti a gerincsérv tüneteit, ha konzervatív terápia javasolt (a „konzervatív” azt jelenti, hogy nem kell műteni :).


A kínai manuálterápiás kezelések ülve vagy fekve történnek és körülbelül 20-30 percet vesznek igénybe. Nagyon felüdítő és ellazító érzés, sokan a panaszok azonnali enyhüléséről számolnak be. A műfogásokat vékony ruházaton keresztül hajtjuk végre, krém vagy olajok használata nélkül.


Gyakran keresnek fel minket rossz tartás vagy sérülések miatti fájdalmakkal. Ilyenkor jellemzően a manuálterápia és az akupunktúra kombinációját alkalmazzuk, hetente kétszer, 3-5 héten keresztül. Egy ilyen kúra során a fájdalom fokozatosan csökkenve megszűnik és kellő odafigyeléssel, megfelelő életmóddal hosszan tartó hatást lehet elérni…

tuina (2).jpg
bottom of page